Resepi Kuih Mochi Jepun Sedap Mudah
Kuih mochi adalah kuih yang berasal daripada Jepun. Namanya yang unik pastinya semua tahu kuih ini makanan Jepun. Kuih mochi mempunyai warna-warna menarik.
Bahan-bahan yang diperlukan:
110g gula pasir
2 sudu teh serbuk vanila
200ml santan
220g tepung beras pulut
pewarna hijau
pewarna merah
tepung beras pulut untuk menyalut Inti :
kacang merah
kacang hijau
Senarai Koleksi Resepi Emajalah2u
Cara-cara penyediaan kuih mochi:
1- Pertama, campurkan tepung beras pulut, serbuk vanila dan gula kedalam mangkuk.
2- Kedua, masukkan santan sedikit demi sedikit ke dalam aduanan lalu kacau hingga licin.
3- Ketiga, tuangkan semua adunan tadi kedalam sebuah loyang dan kukuskan selama 20 minit.
4- Keempat, biarkan sehingga adunan masak dengan sepenuhnya dan tidak melekat. Angkat adunan setelah siap dimasak sepenuhnya dan biarkan sejuk seketika.
5- Kelima, apabila kuih sudah sejuk, bahagikan adunan tadi kepada 12 bahagian bulat dan leper. Bulatkan adunan dan masukkan inti kacang merah atau kacanf hijau mengikut citarasa masing-masing. Bentukkan seperti bebola kecil.
6- Terakhir, salutkan kuih mochi berinti tadi dengan tepung pulut yang digoreng terlebih dahulu tanpa minyak.
7- Sejukkan sebelum dihidangkan.
Assalamualaikum,.. Tgk kuih ni mcm kuih tepung komak je..
ReplyDelete