Resepi Kuih Siput Rangup Sukatan Cawan Mudah Sedap
Kuih siput merupakan antara resepi makanan tradisional yang popular dalam masyarakat malaysia. Terkenal kerana bertuknya yang di gulung kemas di dalam acuan kuih biskut raya untuk menghasilkan kueh siput yang rangup dan sedap.
Terdapat pelbagai stail dalam masakan kuih siput antara nya kuih siput manis dan kuih siput berempah kari. Juga ada yang mencuba dengan membuat kuih siput perisa ikan bilis.
Berikut ditunjukkan resepi kuih siput tradisional simple sukatan cawan sebagai panduan bersama.
Senarai Koleksi Resepi Emajalah2u
Bahan-bahan diperlukan untuk resipi kuih siput rangup sedap:
500g tepung gandum
1 1/2 sudu besar serbuk jintan putih
2 sudu besar udang kering
2 ulas bawang putih
5 tangkai daun kari
1 biji telur
150ml air
150g marjerin
1 sudu kecil garam
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu besar rempah kari
1 1/2 sudu besar serbuk jintan manis
Cara membuat kuih siput rangup sukatan cawan simple:
1. Mula-mula, goreng bawang putih bersama sedikit minyak. Kemudian, masukkan udang kering ke dalam kuali tadi sehingga rangup.
2. Kemudian, tumbuk halus kedua-dua bahan tadi dan ketepikan. Sementara itu, cairkan mentega dan sejukkan sebentar.
3. Seterusnya, gaulkan masukkan serbuk rempah kari, serbuk cili, serbuk jintan manis, serbuk jintan putih, tepung dan bahan yang ditumbuk halus tadi lalu gaul rata.
4. Selepas itu, tuangkan mentega cair sedikit demi sedikit ke dalam tepung. Gaulkan tepung dengan tangan sehingga menjadi seperti serbuk roti.
5. Biarkan sehingga mentega menyerap ke dalam tepung agar kuih siput yang dimasak nanti akan rangup. Pukulkan telur dan tuang ke dalam adunan sambil diselang selikan dengan air.
6. Kemudian, gaulkan semua adunan sehingga menjadi doh yang lembut. Tambahkan sedikit air jika doh agak keras. Rehatkan doh.
7. Sediakan pula dulang yang siap ditabur sedikit tepung gandum. Gentelkan sedikit tepung dan tekan di atas acuan kuih siput. Letakkan kuih yang dibentuk di atas dulang.
8. Terakhir sekali, gorengkan kuih siput yang siap dibentuk bersama daun kari sehingga kekuning-kuningan warnanya. Sejukkan dan simpan di dalam bekas kedap udara agar tidak lemau.
Summary
Ianya juga dipanggil biskut siput dalam sesetengah masyarakat yang masih mengamalkan cara membuat kuih siput tradisional yang lama bagi menghasilkan kueh yang gebu.
Bagi yang membuat perniagaan pula ada yang menggunakan mesin kuih siput biasa dalam jualan mereka.
Kata sukatan cawan. Tapi resepi pakai gram jugak
ReplyDeleteresepi yg mudah d ikut dan penerrangan yg jelas
ReplyDelete