Berikut disenaraikan cara dan resepi khas kuih seri muka perasa pandan yang sesuai untuk juadah berbuka puasa, sarapan pagi dan minum petang.
Senarai Koleksi Resepi Emajalah2u
Bahan-Bahan lapisan bawah (pulut)
2 sudu teh minyak masak
1 sudu teh garam
2 cawan beras pulut putih (direndam selama 3 jam)
2 cawan santan cair (sama dengan sukatan pulut)
Cara-cara penyediaan lapisan bawah seri muka:
1- Pertama, bersihkan beras pulut dan toskan sehingga air kering.
2- Kedua, masukkan beras pulut ke dalam loyang yang dialas dengan kertas plastik berukuran 14x14.
3- Ketiga, sapukan minyak di sekeliling loyang. Lalu, masukkan santan cair dan garam ke dalam loyang beras pulut tadi.
4-Keempat, gaulkan sebati dan kukus selama 25-30 minit. Kacaukan pulut sekali sekala agar masak sehingga sebati.
5- Terakhir, tekan pulut yang telah dimasak sehingga mampat dan padat ke dalam loyang.
Bahan-bahan diperlukan untuk lapisan atas seri muka:
1/2 sudu teh garam
150ml air
1 cawan gula pasir
1 cawan tepung gandum
2 cawan santan pekat
4 helai daun pandan
Sedikit pewarna hijau
1 biji telur ayam
1 1/2 sudu besar tepung jagung
Cara-cara penyediaan lapisan atas seri muka:
1- Mula-mula, masukkan tepung jagung, tepung gandum, santan, telur, gula dan garam ke dalam bekas. Kacau semua bahan sehingga sebati. Kemudian masukkan air dan kacau.
2- Kemudian, masukkan pewarna hijau dan air pandan ke dalam adunan.
3- Seterusnya, campurkan kesemua bahan tadi dan kacau sehingga rata. Tapis untuk memastikan tiada bintilan dalam adunan.
4- Selepas itu, tuangkan adunan hijau ke atas pulut tadi. Kukuskan lagi selama 1/2 jam atau sehingga masak.
5- Balutkan penutup periuk menggunakan aluminium foil, atau kain bersih agar air kukusan tidak menitik ke atas permukaan kuih seri muka.
6- Seterusnya, masak sekejap di atas api perlahan sehingga naik wap.
7- Akhir sekali, sejukkan kuih sebelum dikeluarkan dari acuan. Lalu, barulah dipotong dan dihidangkan.