Resepi Kuih Kaswi Gula Merah Sukatan Cawan Mudah Gebu Sedap

resepi-kuih-kaswi-gula-merah-sedap

Resepi Kuih Kaswi Gula Merah Sukatan Cawan Mudah Gebu Sedap

Kuih kaswi / kueh kosui merupakan antara juadah kueh muih yang popular di malaysia. Sesuai di makan secara santai samaada di waktu pagi, makan petang atau supper. Juga terdapat cara masak kuih kaswi yang lain seperti kueh kasoi pandan.

SENARAI PENUH KOLEKSI RESEPI EMAJALAH2U

Bahan-bahan diperlukan untuk reipe kuih kaswi gula merah lembut:

Air
Gula merah
Kapur
Tepung gandum
Tepung ubi

Cara-cara membuat kuih kaswi sedap:

1. Mula-mula, cairkan 2 cawan gula merah di dalam sebuah periuk atas api kecil.

2. Kemudian, tapiskan cairan gula merah ke dalam jug. Masukkan air tapisan ke dalam cawan dan masukkan kedalam bekas. Kira berapa cawan gula yang dapat.

3. Selepas itu, sekiranya dapat 2 cawan setengah air gula merah, masukkan beberapa cawan air mineral sehingga cukup 8 cawan semuanya.

4. Seterusnya, masukkan 3 cawan tepung gandum, 1 cawan tepung ubi, 1/4 (suku) sudu kapur ke dalam adunan kuih.

5. Akhir sekali, kacaukan kesemua adunan sehingga sebati.

6. Rasa adunan, jika rasa manis, boleh tambah gula pasir.

Selain dari rasanya yang enak, bentuknya yang comel juga menjadikan nya antara yang dipilih sebagai hadiah atau hamper biskut raya sebagai saguhati menjelang perayaan.

Ada juga yang menggunakan resepi kuih kosui tepung beras yang juga enak dan sedap.

Post a Comment

Previous Post Next Post