Resepi Masak Pasta Spaghetti Seafood Aglio Olio Simple Sedap
Berikut merupakan resepi masakan western pasta spaghetti aglio olio yang simple dan sedap serta menyelerakan apabila dipandang.
Senarai Koleksi Resepi Emajalah2u
Bahan-bahan yang diperlukan untuk memasak spaghetti aglio olio (saiz hidangan untuk 5-6 orang)
500 gram spaghetti/pasta lain
5 ulas bawang putih yang dicincang
3 sudu besar chili flakes
1 sudu kecil lada hitam serbuk
3 sudu besar oregano flakes
1 cawan minyak zaitun
1 kg makanan laut seperti udang /sotong/ pelbagai jenis kepah
1 sudu kecil garam
1 kiub pati ayam
daun parsley yang dicincang halus
Cara penyedian resepi masakan itali pasta aglio olio:
1. Mulakan dengan merebus spaghetti hingga lembut lebih kurang 7 minit (lihat pada bungkusan).
2. Toskan.
3. Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumiskan bawang putih hingga kekuningan.
4. Masukkan makanan laut, chili flakes, lada hitam, oregano flakes, kiub ayam dan garam.
5. Apabila makanan laut sudah pun masak, masukkan spaghetti dan sedikit air.
6. Gaul dan ratakan.
7. Akhir sekali taburkan daun parsley tadi. Boleh juga parutkan sedikit parmesan cheese di atas spaghetti yang sudah siap tadi.